Suosittu tietokonepeli

Undertale on Toby Foxin kehittämä, alunperin tietokoneelle vuonna 2015 julkaistu indie-roolipeli, joka yhdistelee vanhojen pelikonsoliaikojen 8bit-grafiikkaa, bullet hell -taistelumekanismia, sekä perinteisiä fantasian ja RPG-pelien elementtejä. Peli julkaistiin myöhemmin myös Plastation 4:lle sekä Nintendo Switchille.

Vaikka peli ei ole kovin iäkäs, on se ansainnut paikkansa historiankirjoissa omintakeisen tyylinsä ja mieleenpainuvien hahmojensa vuoksi. Sillä on iso fanikunta ympäri maailman ja Suomessakin se on ollut näkyvissä erilaisissa populaarikulttuuriin keskittyvissä tapahtumissa muun muassa puheohjelman ja cosplayn muodossa.
Vaikka julkaisusta on viisi vuotta, on fanikunta pysynyt aktiivisena ja vuonna 2018 Toby Fox julkaisi löyhästi Undertalen maailmaan perustuvan uuden pelisarjan ensimmäisen luvun Deltarune.

Tarina hirviöistä, ystävyydestä, toiveista ja unelmista

Undertalen tarinan ytimessä on ihmiskunnan ja hirviöiden välinen konflikti. Kauan ennen pelin ja musikaalin varsinaisia tapahtumia hirviöiden ja ihmisten välille syttyi sota, jonka ihmiset lopulta voittivat. Nämä vangitsivat hirviöt maan alle, niin kutsuttuun Alamaailmaan ja maailmoja erottaa voimakas suojataika. Perimätiedon mukaan ainoastaan yhdistyneet ihmis- ja hirviösielut kykenisivät rikkomaan tämän taian ja vapauttamaan hirviöt maan alta takaisin Ylämaailmaan.

Tarinamme alkaa siitä, kun pieni ihmislapsi nimeltä Frisk putoaa alas Ebottin vuorelta, suoraan Alamaailmaan, hirviöiden tyyssijaan. Friskillä on vain yksi toive: löytää tie takaisin kotiin.

Mutta matka ei olekaan niin yksinkertainen, sillä jokaisella hirviöllä on omanlaisensa kuva siitä, millaisia ihmiset ovat ja mitä nämä mahtavatkaan tehdä, jos tulevat lähelle.  Friskin on pysyttävä päättäväisenä, jos mielii selvitä halki Alamaan, kohdata hirviökuningas Asgore Dreemurrin ja päästä hänen ohitseen takaisin ihmisten maailmaan. Matkallaan hän kohtaa suuria vaaroja ja jännittäviä tilanteita, mutta myös ystävyyttä, sekä toiveita ja unelmia.